Knäckäpplen
Recept för knäckäpplen -8 st
Du behöver:
· Smal och hög kastrull med tjock botten.
· 8 små, syrliga äpplen (exempelvis Ingrid-Marie)
· Grill-pinnar i trä
· 3 dl strösocker
· 4 msk vatten
· 1 msk glukos (finns att köpa på Apoteket)
· 0,5 tsk 12% ättikssprit
Skölj och torka äpplena. Stick en grill-pinne i varje.
Blanda strösocker, vatten, ättiksspriten samt glukosen i kastrullen och koka kraftigt utan omrörning tills massan är 160 grader. Kontrollera att det är rätt temperatur genom att göra ett ”trådprov”. Trådarna ska vara ordentligt kletiga annars rinner smeten av äpplena.
Doppa/skruva/rulla äpplen i smeten och låt stelna på bakplåtspapper. Var noggrann med att äpplena står med ordentliga mellanrum annars fastnar de ihop...
Gör 2 satser men var för sig, smeten är lättare att hantera i små satser... Avsluta med att knyta en liten röd rosett på pinnen. Klart!
Äpplena levereras sen till vårt stånd på tingshustorget kl 14.00... Lycka till!