försvarstalet...

...ja eller nåt.

Sitter här och funderar lite... Uttryck. Kroppen ska prata. Känsla. Dialog med publiken. Utstrålning. Scennärvaro.

Är det vad som skiljer de professsionella från amatörerna? Samtliga imponerar det skriver Lilla Skutt under på. Men mer då? Måste det alltid vara känslan inifrån som styr det koreografiska arbetet och instuderingen? Kan man börja i den tekniska änden och sedan lägga till ett uttryck? Eller kan ett uttryck växa fram under tiden?

Vad är teknik värt jämfört med utstrålning? Vad är högst skattat? Är teknisk dans ointressant, en yta? Ett sätt att visa sina höga ben men inget säga eller kan "vanlig" publik uppskatta olika tekniska nivåer?

Vad behöver vi för att komma vidare? För att ta oss utanför Bollnäs? Vad krävs sen? Det ena eller det andra? Lilla Skutt tror på en kombination av båda... Min erfarenhet (behöver inte gälla än idag, mycket har förändrats sen jag var med i matchen...) är att i de första grundläggande intagningsproven så görs den första tekniska sållningen. Då bedömmer juryn vad man har med sig, vad man kan, hur pass "ren" man är, kan man passa in i en grupp nu på en gång eller krävs det för mycket förarbete... osv... I de slutliga proven vägs scennärvaro, personlighet och uttryck in. Det är då man gör sina intervjuer och visar sitt solo, det är då man då visar vad för något extra man har att erbjuda. Vad gör dig speciell? Varför ska du får en plats?

Inte all dansträning och inte all koreografi känns i själen. Hur motiverar man sig att fortsätta då? Kan man arbeta med en närvaro även om en koreografi inte har ett stort budskap? Kan dansglädje eller stolthet över sitt yrke vara nog?

Hur tänker du? Är du beredd att testa en ny ingång i ett arbete? Hur vill du jobba? Vad för kvaliteer värdesätter du?

Kommentarer
Postat av: cam :-)

jag önskar att alla dansare i bollnäs vågar ta sig själva på allvar, att satsa utan att världen hotar med undergång.... satsa högt och flyg iväg! :-)

2009-12-03 @ 20:55:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0